În Republica Moldova pentru prima dată au avut loc meciuri la tir cu carabina și cu pistolul

În Republica Moldova pentru prima dată au avut loc meciuri la tir cu carabina și cu pistolul de nivelul al treilea, conform regulilor IPCS.

Pentru prima dată, în cel mai mare club sportiv de tir din Republica Moldova – Sniping Club, la sfârșitul lunii iulie, s-au desfășurat competiții de tragere practică din carabină ghintuită și cu pistolul, după regulile IPSC.

Concurenții au avut de realizat 24 de exerciții cu diferite tipuri de ținte, ceea ce, la rândul său, aduce Moldova pe unul din nivelurile superioare în acest sport, nu numai în Europa, ci și în lume.
Motivul este că, nu sunt prea multe cluburi de tir, care ar putea să organizeze o competiție cu o cantitate similară de exerciții și trageri. Apropo, timp de două zile, țintașii care au participat în competiții cu carabina, trebuiau să facă câte 450 de focuri rezultative în mișcare din diferite poziții în timp minim, pentru că factorii determinanți pentru a decide câștigătorul, erau viteza și precizia. Distanța la care au fost instalate țintele, a variat de la 5 la 250 de metri. Câștigător la tragerea din carabină în clasa standard (carabină de serie, cu auto-încărcare, fără dispozitive de ochire suplimentare) a devenit oaspetele norvegian – Sverre Idlend.
Câștigător la tragerea din carabină în clasa deschisă (pușcă cu lunetă, cu tot felul de modificări, ce simplifică ochirea și tragerea) a fost oaspetele din Bulgaria – Berov Oleg.
Dacă vorbim despre pistol, în acest exercițiu, sportivii au avut, de asemenea, timp de două zile, de produs aproximativ 500 de focuri la ținte aflate la intervale de la 1,5 până la 30 de metri. Trăgătorii acumulau puncte de penalizare pentru tragerea la anumite ținte ceea ce a afectat în mod semnificativ rezultatul final și posibilitatea de a urca pe podium.
Câștigătorul în clasa de serie (pistol produs în serie care îndeplinește cerințele IPSC, cu încărcător cu capacitatea de 15 gloanțe) a devenit Caldarar Gheorghe, instructor la Sniping Club.
Câștigător în clasa „standard“ a devenit reprezentantul Moldovei – Serghei Karpov.
Principiul de bază al competiției la tragere practică este, mai întâi de toate, securitatea în mânuirea armelor, și doar apoi interesul sportiv. De-a lungul celor patru zile de concurs, echipa de jurați nu a avut motive pentru descalificarea oricăruia dintre sportivi, ceea ce, la rândul său, indică o cultură înaltă de mânuire a armelor printre trăgătorii IPSC.